24 Mart 2012 Cumartesi

Evdeki İsyan

Evimizde bir süredir yaşanan bir isyan mevcut (Bkz : Terminator 3- Rise of the Machines). Arada sırada kendini hissettiren bu isyanda baş rolü evin elektronik cihazları oynuyor. Bozuluyorlar ediyorlar ya hani. Servis çağırıyoruz sonrasında. Bizim evdekiler servis geldiğinde çalışmaya başlıyorlar. Normal zamanda devreye giremeyen çamaşır makinesi, ekranında F hataları veren doğalgaz kombisi, kendi kendini resetleyen bilgisayarlar vs. Servis geldiğinde ya da servise götürüldüğünde tıkır tıkır çalışıyorlar. Hatanın ne olduğunu ispatlamaya çalışırken bizi zor durumda bırakıyorlar. En son isyan başlatan cihazımız buzdolabı oldu.

İki üç gün önce evi yoğun bir koku sardı. Mutfak camlarına doğalgaz yüzünden güvenlik amacı ile konulan havalandırma aparatı vesilesi ile dışarıdaki bir çok koku bizim eve dolar. İlk başta biz de,
-Dışarıdan bu dışarıdan. Birisi vernik atıyordur,
dedik. Akabinde birisinin sobasına attığı bir şey yüzünden bacasının saldığı bir koku olduğunu da sandık. Türlü beyin fırtınaları yaparken bizler, koku bütün evi sardı. Kokunun buzdolabı civarından geldiğini keşfettik. Dolabın arka alt tarafında bu koku daha yoğun hissediliyordu. (Şimdi aranızda doğalgaz olmasın bu diyenler çıkabilir. Onu  daha önce yaşadık maalesef. Setüstü ocağımızın doğalgaz borusunda bir kaçak yaşanmıştı. O dönemde, doğalgaz kaçaklarında nasıl bir koku çıktığını öğrenmiş olduk). Evi saran kimyevi acımtrak bu koku bahsettiğim bu yerden geliyordu. Olayın kaynağını tespit ettik. Saat geç tabi. Servis çağıramıyoruz. Napalım? Molla google'a soralım nedir ne değildir diye. Buzdolaplarının gazı kaçak yapabiliyormuş. İnternette bu dertten muzdarip olanların yazılarını da okumuş olduk bu vesile ile. Ancak lanet kokunun gitmeye niyeti yoktu maalesef. Gazın içeriğini de bilmiyoruz zehirlenir miyiz, zehirlenmez miyiz diye. Balkona çıkardık 15 yıllık emektar buzdolabımızı.

Sabah ilk iş olarak servis arandı (merak edenler için arçelik diye belirteyim hemen). Çok yoğun olduklarından kelli akşam 5 gibi gelebildiler.
Tüm bu süre içinde buzdolabının fişinin takılı olmadığını ve içinde ne var ne yoksa ev ortamında dışarı alındığını belirtmeme gerek yok sanırım. Bense yoğurt bozulmasın diye dua ediyorum (kasap et derdinde koyun can derdinde, shame on me). Annem arka balkondaki  dondurucuya bozulma ihtimali yüksek olan yiyecekleri koyalım dediğinde ben koca yoğurt tenceresini dondurucuya sokmaya çalışıyordum. Zamanında dondurucumuz da bozulmuştu. Aradan geçen yılları hesaba katarak ve şu an bozuk olan cihazın buzdolabı olduğunu da dikkate alarak yüklü bir servis ücreti ödemeye hazırladık ailecek kendimizi.

İşte asıl mesele. Servis geldi. Gaz kaçağı yok dedi. Arada bir "sanki gaz kaçırmış olabilir de" gibisinden bir yorum çıktı, fakat o sırada kokunun buzdolabından geldiğini kanıtlamaya çalışıyorduk canla başla. Buzdolabı çatır çatır çalışıyor. "Dondurucusu fişek gibi çalışıyor, gazı bitse soğutmaz" diyor servis.
-Doktor o koku neydi peki? Tamam dolabın gazı değil o. Peki o koku ne iş?
-Buzdolabından değil,
diyor servis. Biz de hemen
- Buzdolabını dışarı çıkardık koku gitti evden,
diye atlıyoruz. İşte o arada anlaşamadık servisle. Tespit edemediler bir şey. Telefonlarını  bıraktılar Aynı koku olursa aramamızı söylediler. Peki aynı koku geldi mi bir daha? Cevap:
HAYIR ( şimdilik yok en azından).
Buzdolabımızı içeriye alınca çalıştı mı peki?
Çalışmaktan kastınız kapağını açınca ışığının yanması ise,
EVET.
Soğutuyor mu?
I-IH. HAYIR.
Ertesi gün tekrar servis arandı. Aynı elemanlar geldi. Pervanesi takılmış (zannımca içeri taşınma sırasında gerçekleşti bu olay).

Bir kaç saniyelik hamlelerle halletti çocuk olayı. Kokunun sebebini bilmiyoruz. Buzdolabımız çalışıyor. Tahmin ettiğimiz tamir ücretini ödemedik, sadece minik bir servis ücreti ödedik. Eğer tekrar bir sorun çıkarsa da bu ücreti düşeceklerini söylediler zaten.

Kombimiz, annemin biricik çamaşır makinesi de servis geldiğinde bahsettiğimiz sorunların hiçbirini göstermeyip bizi servise mahçup ederdi aynı şekilde. Bir sorun olduğunu anlatmaya çalışırken de göbeğimiz çatlardı. Sevgili ev aletlerimizin isyanı sadece bize karşı maalesef...

Not : Olayda adı geçen yoğurt bozulmamıştır.

2 yorum:

  1. ikinci yorumum
    buna da geçmiş olsun yazoıyorum...

    bu bir tesadüf müdür?
    :)

    YanıtlaSil