23 Şubat 2012 Perşembe

Kimchi/Gimchi (김치) ve Kaktugi Denemesi

Bloğumda ilk kez bir yemek tarifi vereceğim (aslında yemekte sayılmaz, bizdeki turşu gibi bir şey). O da Kore mutfağından olacak. Daha önce Kimbap denemiştim ama damak tadıma pek uymadığını söyleyebilirim. Çünkü yosun aşina olduğumuz bir lezzet değil. Ağzıma ilk attığımda o kadar da kötü değilmiş yahu demiştim ancak, yosunun tadını (ki tadı çiğ balık derisi gibi geldi bana) damağımda iyiden iyiye hissetmeye başlayınca yutmak için yardımıma bir bardak su yetişmişti. Neyse efendim. Bizim konumuz Kimchi. Sevgili KoreliLale'nin bloğundan ve Making Kimchi youtube linkinden yararlandığımı en başta belirteyim. Malzemelerin çoğu opsiyonel. Çünkü Kore marulunu Türkiye'de bulamıyorsunuz (bulduğunuzu zannediyorsunuz ama videodaki marulu görünce bulamadığınızı daha iyi anlıyorsunuz) Kore marulu ya da bizde bilinen adı ile Çin marulu; lahana ve marul arası bir şeymiş. İlk denemem olduğu için ölçüleri farklı kullandım. Lale Hanım'ın ve Maangchi'nin tariflerindeki ölçülerin dörtte biri şeklinde hemen hemen.

Malzemeler: 
Bir adet beçu (Kore marulu) - uzun marul
4-5 tane taze soğan
Küçük bir kuru soğan
3 tane japon turbu ( videodaki bayan kore turbu diyor)
Pırasa ( videoada leeks, asian chieves diye zikredilliyor) - sizin tercihinize kalmış
6-7 diş sarımsak
Yarım fincan pirinç unu
3 bardak su
Çeyrek fincan toz şeker
Tuz
Yarım su bardağı pul biber
Zencefil
Balık suyu -opsiyonel
İstiridye mantarı - opsiyonel

Yapılışı:
Tadının nasıl olacağından emin olamadığım için ilk denememi bir tane marul kullanarak yaptım. İyice yıkanan marulu boyuna ortadan ikiye böldüm. Her bir parçanın başına da tuz iyi nüfuz etsin diye bir çentik attım. Bir kabın içinde bu iki parçanın her  yaprağının arasını iyice tuzladım. Bununla birlikte kaktugi (turp kimchisi) için kullanacağım uzun beyaz turbumu da videodaki gibi dilimledim. Yaklaşık 10-12 mm dilimler kesip bunları küp küp doğrayıp tuzladım. 2 saat boyunca beklettim. Arada kontrol edip bir kere ters düz ettim. Marullar ve turplar bu sürede yumuşadılar. 3 kere tuzlarından arınana kadar suyun altında yıkadım. Daha sonra iç malzemenin hazırlıkları başladım. Pirinç unu, su ve bir tatlı kaşığı şekeri ocakta pişirdim. Baloncuk yapmaya başladığında altını kapattım. Bu muhallebinin içine yarım su bardağı pul biber ekledim. Rondoda sarımsak ve kuru soğanı incelttim. Tarifte zencefil de kullanılıyor ancak zencefil bana dokunduğu için ben kullanmamayı tercih ettim. Doğrama tahtasında pırasaları ince ince kıydım. Taze soğanları iki cm boyunda kestim. Mantara alerjim olduğu için mantar da kullanmadım. Bendeki 3 adet japon turbunun kalın olanını kaktugi için kullanmıştım. Diğer ikisi havuç kadar olduğundan onları kibrit çöpü şeklinde doğradım. Lale Hanım havuç kullanmış, ben kullanmadım. Balık suyu da opsiyonel bir seçenek (her yerde bulmak mümkün değil zaten). Zira Koreliler de her zaman kullanmıyorlar. Damak zevkinize kalmış. Doğradığım sebzeleri muhallebinin içine ekledim. İyice karıştırdım. Marulların arasına ve sonrada üstüne bu iç malzemeyi boca ettim. Artan iç malzemeyi de küp küp doğradığım turp ile karıştırdım. Şu an  kimchim ve kaktugim saklama kutularının içinde oda sıcaklığında fermente olmayı bekliyorlar. Bir iki gün bu şekilde bekleyeceklermiş. Daha sonra buzdolabına alıp istediğimiz zaman yiyebiliyormuşuz. Uykuya yatırdığım Kimchim ve Kaktugim şu şekildeler:

Kimchi:


(iç malzemeden de üst kısma eklediğim için fotoğrafta iki parçayı ayırt etmek biraz zor oluyor)

Kaktugi:



İç malzemeyi yaparken arada tadına baktım ve oldukça acı idi. Acı ile arası gayet iyi olan biri olarak şu anki halinden memnunum. Servise hazır hale geldiğinde sonucu ve yorumumu da paylaşacağım bir aksilik olmaz ise.

Not: Gerekli malzemelere bir adette abla ekleyelim lütfen. Sonrasında oluşan bulaşıkları yıkamakta ve mutfağı temizlemekte çok faydası oluyor çünkü :D

2 yorum:

  1. Okuyunca çok farklı bir tarif oldugu belli. İnan tadını çok merak ettim :) baya değişik tatlar var içinde çünkü, ellerine saglık..

    Abla bencede şart :)

    YanıtlaSil
  2. Tadı hakkında yorum yapmayı unuttum. Tadı düşündüğümden çok daha iyi oldu. Evdekiler de çok beğendiler. Kokusu da oldukça iştah kabartıcı. Yemeklerin yanında çok güzel bir ikram oluyor. Beçu'yu temin etmek zor olluğu için öncelikle Kaktugi'yi denemenizi tavsiye ederim.

    YanıtlaSil