30 Mart 2012 Cuma

İmparatorluk II Yolda...

Düna akşam facebookta Beyazıt Akman'ın bir iletisi çok mutlu etti beni.


Okurları tarafından bol bol yeni kitabı için sıkıştırılıyordu. Tez çalışmaları yüzünden bir süre sosyal medyadan uzak kalacağını duyurmuştu ancak birinci kitabın tadını aldıktan sonra kimse o kadar da sabırlı davranamadı. Doktora sevincini paylaşırken yeni kitabı İmparatorluk II'nin de çok yakında biteceği haberini paylaşmasına çok sevindim.

İçinizde hâlâ Dünyanın İlk Günü-İmparatorluk I'i okumamış olanlar varsa tavsiyemdir efendim, mutlaka okuyun.

Kitap Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u nasıl fethettiğini 3 hikaye çevresinde anlatıyor :



"Doğu Roma'nın merkezi Konstantinopol'den hayatta kalmak için kaçırılan Alexander ayrıca çocukluk aşkından da ayrılmak zorunda kalır. Bu topraklara geri dönüşü ise çok farklı şekilde olacaktır. Aşkını unutamamış bir yeniçeri, İskender olarak.


Ölen eşini unutamamış İtallyan seyyah-elçi Alberti Balbi. Osmanlı topraklarında elyazması eserlerde hünerli müslüman bir kıza Nülüfer'e vurulur (Alberti Balbi'nin tuttuğu defter kitapta kullanılan kaynaklardan biri olma görevini de görmüştür bu hususta).


Bütün dünyanın kaderini değiştirecek bir olay. Hocalarını atla peşinden koşturan ele avuca sığmaz Mehmet, 19 yaşına geldiğinde tarihi değiştirecek bir olayda başrol oynamak üzeredir."


Kitapta aslında dördüncü bir hikaye de mevcut. O da Beyazıt Akman ile ilgili olan kısım. Olayların geçtiği dönemle ilgili çok güzel bilgiler de verilmekte. Yeniçeriler hakkında anlatılanlar eminim çok ilginizi çekecek. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet'in etrafındaki evliyalar ve alimlerden bahsedilmekte. Molla Gürani ile ilgili bölümleri çok sevdim. Hatırı sayılır miktarda yüreğinizi burkan kısımlar da mevcut. Anlatılacak çok çok fazla şey var. İyiden iyiye spoiler olacağından kendimi tutuyorum ve bu kadarının yeterli olacağını düşünüyorum. Bu arada kitap epsilon yayınlarından ve 624 sayfa. Yeni baskılarında kitabın kapağı değişti ve özel kapaklı baskıları da üretildi.


Beyazıt Akman kitabı 5 seri halinde tamamlamayı düşünüyor. Birinci kitabın sonunda İmparatorluk II'de hangi padişahın dönemini anlatacağı hakkında güzel bir yorumu var. Kitabı geçen sene okudum ancak bulduğum her fırsatta tavsiye ettiğim için buradan da ufak bir tanıtım yapmayı uygun gördüm.

Not: Osmanlı Haremi ve kadınını merak ediyor, Muhteşem Rezalet dizisinden öğrenmek yerine gerçek bir araştırmanın ürünü olan bir kitaptan öğrenmek istiyorsanız eğer Filiz Barın Akman'ın yazdığı Batılı Kadın Seyyahların Gözüyle "Osmanlı Kadını" adlı kitabı ilgilenenlere tavsiye ediyorum.

2 yorum:

  1. Hmm.. Tarih hakkinda okumayi severim ama, kurgu oldugu icin carpitilmis olabilecegini dusunerek elimi bile atmamistim kitapcida. Tavsiyen dogrultusunda okumak istediklerim listesine girdi.

    Bu arada, bana tarihi roman okumayi sevdiren M. Necati Sepetcioglu'nun serileridir. Ozellikle Kilit-Anahtar-Kapi uclemesi cok meshurdur.Tavsiye ederim..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyazit Akman'ın katıldığı bir kitap fuarında çekilen videosunu seyretmiştim. Fatih Sultan Mehmet'in çocukluğunda yapmış olduğu 3 boyutlu çizimleri gösteriyordu. Kitabından da bu şekilde haberim olmuştu. Bence gönül rahatlığı ile okuyabilirsin. Fantazi dünyasına dalıp gerçeklerden uzaklaşmamış. Bahsedilen aşklarda kitabın yazılış amacının önüne geçmemiş. Bence denge çok iyi sağlanmış. Bu yüzden ikinci kitabı sabırsızlıkla bekliyorum.
      Tavsiyen için teşekkür ederim bu arada. Bu kitapları duymuştum ancak okumamıştım. En kısa zamanda okurum inşaallah :)

      Sil